Kincses Sziget Szépkorúak Otthona

A Kincses Sziget Szépkorúak Otthonát 2004-ben álmodta meg Hevér János, a Medicin-Liget Alapítvány kuratóriumának akkori elnöke.
Noszvaj külterületén kialakított idősek otthona kezdetben 50 lakónak adott otthont, biztosítva a nyugodt, békés öregkort.
2014-ben telephelyünkön átadásra került az ápolási részlegünk, melyben a magasabb ápolási igényű lakóink kerülnek elhelyezésre. A székhely és telephely ekkor már 71 lakó elhelyezésére nyújtott lehetőséget. Az elkövetkező években intézményünk tovább növekedett, bővítettük az ápolási részleget, megépült egy újabb épületszárny, melyben zömmel egyágyas szobák kerültek kialakításra, eleget téve a felmerülő igényeknek. A bővítéseknek köszönhetően intézményünk székhelyén 50 fő, telephelyén pedig 73 fő ellátottat tudunk fogadni.
Otthonunk – az idős kornak megfelelően kialakított – akadálymentesített épületekben, csendes békés környezetben, családias légkörben teremti meg az ellátottakról való gondoskodást. Intézményünk könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedési eszközzel egyaránt.
Lakóink elhelyezése a két gondozási részlegen zömmel egy- és kétágyas szobákban történik, melyek mindegyikéhez tartozik fürdőszoba. Ápolási részlegünkön a teljes ellátást igénylő, megromlott egészségi állapotú, mozgásában akadályozott, illetve demens lakóink számára háromágyas szobákban történő elhelyezésre van lehetőség, melyekhez közös, akadálymentesített fürdőszobák tartoznak. Minden épületükben kényelmesen berendezett társalgó, teakonyha, étkező fogadja a lakóinkat és a beköltözni vágyókat. Közösségi helyiségünk -melyben a beépített indukciós hurok segítségével a hallókészüléket használók is könnyebben kommunikálhatnak - helyet ad rendezvényeinknek, közös ünnepléseinknek.

Szakképzett dolgozóink biztosítják a bent élő idősek számára az ápolást-gondozást, étkeztetést, mindennapi teendők ellátását. Két mentálhigiénés munkatárs gondoskodik a szabadidő hasznosabbá tételéről, foglalkozásokkal, segítő beszélgetésekkel könnyítik meg a beilleszkedést, s az itt élők mindennapjait. Vezető ápolóink háziorvos és pszichiáter szakorvos segítségével gondoskodik egészségi állapotuk megőrzéséről. A napi ötszöri étkezést saját konyhánkon előállított házias ételekkel biztosítjuk.
Minden dolgozóval folyamatosan arra törekszünk, hogy az otthonunkba beköltöző idős emberek minél előbb beilleszkedjenek, nyugalomban, békességben tölthessék napjaikat, hozzátartozóik biztonságban érezhessék szeretteiket.